Activitats IQS
«Els dimecres i l’evolució humana», per Josep Canicio
L’IQS descobreix, en clau d’humor, les aportacions de la química a la societat
Setè article
Barcelona, 15 de novembre de 2011
El Dr. Josep-Alfons Canicio, doctor en química IQS i professor associat de química industrial IQS, escriu un nou article sota el títol «Els dimecres i l’evolució humana».
Com ja sabeu, els relats del Dr. Canicio estan impregnats de profund coneixement científic i, amb un toc d’humor i amb ingredients col·loquials de la vida quotidiana, apropen la química al públic general.
Amb un llenguatge planer, senzill i directe, el químic exposa, en aquest relat, com la promiscuïtat electrònica —els dobles enllaços entre àtoms molt afectuosos— fa possible tant el pernil de Jabugo com la intel·ligència humana.
«Més llenya, fa falta més llenya», per Josep Canicio
L’IQS descobreix, en clau d’humor, les aportacions de la química a la societat
Sisè article
Barcelona, 31 d’octubre de 2011
«Més llenya, fa falta més llenya!» és el títol del sisè article de Josep-Alfons Canicio, doctor en química a l’IQS i professor associat de química industrial a l’IQS, amb motiu de l’Any Internacional de la Química.
En el seu relat, el Dr. Canicio explica com la química va salvar els boscos i va fer possible la revolució industrial. «Més llenya, fa falta més llenya!» reconeix el talent d’homes com Leblanc (sosa per al cotó), Roebuck (sulfúric per al cotó) i Darby (carbó de coc per al ferro), que, tot i no ser citats ni considerats grans genis de la humanitat —segons el Dr. Canicio—, «van ser obrers de la química, gent que, treballant entre matrassos, es van realitzar com a persones i van millorar el món fent ciència i empreses».
«Ulls negres i electrons pi», per Josep Canicio
L’IQS descobreix, en clau d’humor, les aportacions de la química a la societat
Cinquè article
Barcelona, 29 de setembre de 2011
El doctor Josep Canicio, doctor en química per I’Institut Químic de Sarrià (IQS) i professor associat de química industrial a I’IQS, ens sorprèn de nou amb una de les seves històries químiques titulada «Ulls negres i electrons pi».
«Ulls negres i electrons pi» explica què és l’enllaç pi, com es fan els colorants, els components del quitrà… Tota una sèrie de conceptes químics i científics que només coneixen els enginyers químics. En aquest cas, la història d’amor entre un empleat d’una fàbrica química i la filla del propietari dóna el tret de sortida a un manual de química per a principiants.
El doctor Canicio utilitza l’humor i un llenguatge col·loquial per a captar l’atenció del lector: «En defensa de fenols i anilines, cal adduir que tampoc copulen per vici (ni tan sols perquè els agradi), sinó per necessitat termodinàmica, especialment en presència de nitrit, que pel que es veu els excita».