Activitats organitzades per la Universitat Rovira i Virgili

1. Conferència inaugural de l’AIQ: «Quimiofobia alimentaria»

a càrrec del Dr. Juan José Iruín (POLYMAT, Euskal Herriko Unibiertsitatea)

Dia i hora: 2 de febrer de 2011, a les 12.15 hores
Lloc: Aula 001 de la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili.

Introducció sobre les raons de l’origen de la quimiofòbia en la societat americana dels anys seixanta, tot relacionant-ho amb les eines analítiques tan pontents de què disposem els químics. Posteriorment, es relatarà tota una sèrie de casos que demostren que l’ansietat social pe aquest tema està causada, la major part de vegades, per autèntiques llegendes urbanes. Se’n posaran exemples, com són els aliments ecològics, l’acrilamida en les patates, el tema dels additius en la cuina sofisticada i la migració en envasos de plàstic, entre d’altres.

El conferenciant, el Dr. Juanjo Iruín, és catedràtic de Química Física de la Universitat del País Basc en el Departament de Ciència i Tecnologia de Polímers. Aquest prestigiós químic és molt conegut en el món de la gastronomia perquè, des de fa una dècada, col·labora amb el cuiner basc Juan Mari Arzak indagant en la química i la física de la cuina per treure el màxim rendiment a tècniques com la cocció al buit, el rotavapor, les coccions a baixes temperatures, la liofilització o l’ús del nitrogen líquid o del gel sec per a crear els plats fumejants o les escumes. També assessora en l’ús dels additius alimentaris. En el món de la blocosfera, aquest professor és conegut amb el nom de «Yanko», gràcies al seu bloc anomenat «El búho gris» (http://elblogdebuhogris.blogspot.com/), on parla de quimiofòbia, de química i medi ambient, de química i gastronomia, de polímers, de curiositats, etcètera.

Cartell

2. Cicle de conferències d’exalumnes de la Facultat de Química: «Any Internacional de la Química 2011» 

El cicle s’inicia el dijous, 3 de febrer, i finalitzarà el proper dia 26 d’abril, amb un total de dotze conferències.

 L’objectiu d’aquest cicle de conferències es apropar els alumnes dels ensenyaments de la Facultat de Química a l’experiència professional dels exalumnes d’aquesta facultat i que treballen en diferents sectors: direcció d’empresa, emprenedoria, direcció d’I+D, investigació en centres de recerca, medi ambient, qualitat, laboratori, ensenyament secundari, ensenyament universitari i divulgació científica, entre d’altres.

Temes

Activitats Foro Permanente Química y Sociedad IESE Institut Català d'Investigació Química Institut d'Estudis Catalans Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua Institut de Química Avançada de Catalunya Observatori de la Igualtat de la URV Plataforma Tecnológica Española de Química Sostenible (SusChem-ES) Secció de Ciències Biològiques Secció de Ciències i Tecnologia Sistema universitari català Societat Catalana de Química Universitat Autònoma de Barcelona Universitat de Barcelona Universitat de Girona Universitat de València Universitat Rovira i Virgili Activitat Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura de la UPC (1)
Activitat SCT (1)
Activitats (5)
Activitats ACCA (1)
Activitats AEQT (1)
Activitats Aigües de Barcelona (3)
Activitats APFQC (5)
Activitats CCCAIQ (3)
Activitats CDL (3)
Activitats CEIS (1)
Activitats CESIRE-CDEC (11)
Activitats CSIC (6)
Activitats CX Catalunya Caixa – Obra Social (2)
Activitats ICIQ (5)
Activitats ICMAB (2)
Activitats IDAE (2)
Activitats IEC (8)
Activitats IQAC (2)
Activitats IQS (16)
Activitats Museu de Geologia Valentí Masachs de la UPC de Manresa (1)
Activitats puntCAT (1)
Activitats RAFC (1)
Activitats SCFis (3)
Activitats SCQ (27)
Activitats Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC (1)
Activitats UAB (5)
Activitats UB (7)
Activitats UdG (7)
Activitats UNESCOCAT (6)
Activitats UPC (6)
Activitats URV (7)
Activitats UV (1)
Any de les Dones i les Ciències (1)
Art (1)
Articles (8)
BASF (1)
Calendari de l’Any Internacional de la Química 2011 (9)
Cor Argentum (1)
Ensenyament (17)
Entrevistes (1)
Expoquimia 2011 (1)
Exposicions (13)
Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca (1)
General (3)
Generalitat de Catalunya (1)
Mitjans de comunicació (7)
Música (1)
Programa "El medi ambient" de TV3 (2)
Publicacions (13)
Solvay (1)
Visites (5)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.