Activitats organitzades per la Universitat Rovira i Virgili
1. Conferència inaugural de l’AIQ: «Quimiofobia alimentaria»
a càrrec del Dr. Juan José Iruín (POLYMAT, Euskal Herriko Unibiertsitatea)
Dia i hora: 2 de febrer de 2011, a les 12.15 hores
Lloc: Aula 001 de la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili.
Introducció sobre les raons de l’origen de la quimiofòbia en la societat americana dels anys seixanta, tot relacionant-ho amb les eines analítiques tan pontents de què disposem els químics. Posteriorment, es relatarà tota una sèrie de casos que demostren que l’ansietat social pe aquest tema està causada, la major part de vegades, per autèntiques llegendes urbanes. Se’n posaran exemples, com són els aliments ecològics, l’acrilamida en les patates, el tema dels additius en la cuina sofisticada i la migració en envasos de plàstic, entre d’altres.
El conferenciant, el Dr. Juanjo Iruín, és catedràtic de Química Física de la Universitat del País Basc en el Departament de Ciència i Tecnologia de Polímers. Aquest prestigiós químic és molt conegut en el món de la gastronomia perquè, des de fa una dècada, col·labora amb el cuiner basc Juan Mari Arzak indagant en la química i la física de la cuina per treure el màxim rendiment a tècniques com la cocció al buit, el rotavapor, les coccions a baixes temperatures, la liofilització o l’ús del nitrogen líquid o del gel sec per a crear els plats fumejants o les escumes. També assessora en l’ús dels additius alimentaris. En el món de la blocosfera, aquest professor és conegut amb el nom de «Yanko», gràcies al seu bloc anomenat «El búho gris» (http://elblogdebuhogris.blogspot.com/), on parla de quimiofòbia, de química i medi ambient, de química i gastronomia, de polímers, de curiositats, etcètera.
2. Cicle de conferències d’exalumnes de la Facultat de Química: «Any Internacional de la Química 2011»
El cicle s’inicia el dijous, 3 de febrer, i finalitzarà el proper dia 26 d’abril, amb un total de dotze conferències.
L’objectiu d’aquest cicle de conferències es apropar els alumnes dels ensenyaments de la Facultat de Química a l’experiència professional dels exalumnes d’aquesta facultat i que treballen en diferents sectors: direcció d’empresa, emprenedoria, direcció d’I+D, investigació en centres de recerca, medi ambient, qualitat, laboratori, ensenyament secundari, ensenyament universitari i divulgació científica, entre d’altres.